İş DünyasıKültür

Çin Halkı “Orada Kal” politikası kapsamında gerçekleşen Bahar Bayramı’nda ekonomiye nasıl katkıda bulundu

0

Çin halkının “orada kal” politikası kapsamında gerçekleşen Bahar Şenliğinde ülke ekonomisinin güçlenmesine nasıl katkıda bulunduğuna bir göz atalım.

1- Perakende ve Çevrimiçi Satış
Çin Ticaret Bakanlığı’nın son istatistiklerine göre, Bahar Şenliği’nin altın haftasında tüketici harcamaları, perakende ve catering şirketlerinin birleşik satışları yıllık yüzde 28,7 artışla 821 milyar yuan’a (yaklaşık 127 milyar ABD doları) yükseldi.

 

Bahar Şenliği tatili boyunca Çin’in çevrimiçi satışları da oldukça yükselerek 122 milyar yuan’ı aştı. Aynı zamanda Çinli e-ticaret veya çevrimiçi yemek dağıtım platformları aracılığıyla halka sunulan hazır yemek siparişi hizmeti sayesinde çevrimiçi yemek satışları da geçen yıl Bahar Festivali tatiline kıyasla yüzde 135 arttı.

11-16 Şubat tarihleri ​​arasında ülkenin en büyük banka kartı ödeme işlemcisi olan China UnionPay ağı üzerinden yapılan çevrimiçi ödemeler, yıllık yüzde 3,9 artışla 1,18 trilyon yuan olarak rekor bir seviyeye ulaştı.

2. Kurye
Eyalet Posta Bürosu verilerine göre, Çin kurye sektörü geçen yılın aynı dönemindeki istatistiklere göre % 260 artışla ülke genelinde bir hafta süren Bahar Bayramı tatili boyunca 660 milyon paket teslim etti. Toplam kargo hacmi geçen yılın aynı dönemin üç katına çıkarken, teslimat hacmi de yine geçen yıllara göre üç ila dört kat daha fazla oldu.

China State Railway Group Co.Ltd. verilerine göre, 11 Şubat’ta başlayan ve 17 Şubat’a kadar devam eden tatil, 2020’deki aynı tatilden yüzde 23,7 artışla demiryollarının 72,99 milyon ton kargo taşımasına tanık oldu.

Çin Hükümeti, seyahat telaşı sırasında yaşanabilecek olası enfeksiyon riskini azaltmak için halkını Bahar Şenliği tatili boyunca bulundukları bölgelerde kalmaya teşvik etti. Ülke çapında Bahar şenliklerinde geleneksel olarak gerçekleşen aile yemekleri, tatil partilerine ve buluşmalara katılamayan birçok kişi, ülkenin farklı yerlerinde yaşayan ailelerine ve arkadaşlarına hediye göndermeyi veya çevrimiçi alışveriş yapmayı tercih ederek lojistik talebini artırdı.

Demiryolu kargo hacmi, ekonomik faaliyet için önemli bir gösterge olarak görülüyor ve Çin ekonomisinin, 2020’yi sağlam bir şekilde bitirdikten sonra bu yıl daha hızlı bir toparlanma görmesi bekleniyor.

3. Sinema
Bir hafta süren tatil sırasında Bahar Şenliği gişesi, 2019’un 5,9 milyar yuan rekorunu geçerek 7,82 milyar yuan’a ulaştı ve tek bir pazardaki en yüksek tek günlük gişe ve hafta sonu gişesi gibi birçok dünya rekorunu kırdı.
Sinema sektörü bu tatil sırasında Çinliler için giderek daha önemli bir eğlence haline geldi. Bu sayede 2020’nin başlarında salgın nedeniyle filmlerin eşi görülmemiş bir şekilde iptal edilmesinin veya ertelenmesinin ardından Çin’in Bahar Festivali gişesi hızlı bir başlangıç yaptı.

4. Kısa mesafeli seyahat
Gaode Map’e göre, 12 Şubat’tan 15 Şubat’a kadar yolcuların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 162 artmış olsa da, kişi başına belirlenen navigasyon kilometresi yüzde 30 azaldı ve bu da Çin’de daha fazla insanın kısa mesafeli seyahati tercih ettiğini gösteriyor.

Çin halkı bu tatilde yaşadıkları bölgelerde tercih ettikleri kaplıcalar, parklar, aile ve romantik kaçamaklar içeren otel tatilleri büyümeye tanık olurken, Trip.com Group çevrimiçi seyahat acentesinden alınan verilere göre, yerel bilet rezervasyon siparişleri 2019’daki Bahar Festivali’ne kıyasla yüzde 300’ün üzerinde arttı. Bu arada, Yanqing, Miyun ve Huairou da dahil olmak üzere Pekin’in banliyölerinde konaklama tüketimi yıldan yıla üç kat artarken, Şangay’ın Chongming, Qingpu ve Jiading gibi banliyölerinde ise sayı neredeyse iki katına çıktı.

Family-owned florist business looks to bloom in Chestertown

Önceki Haber

Yeni Çin ile yeni yollar

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Daha Fazla İş Dünyası