Kültür

Çince resmi olarak Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün resmi dili oldu

0

Şu anda 159 ülke üyesiyle Dünya’nın en etkili uluslararası turizm örgütü olan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’ü, BM’nin uzmanlık kuruluşları arasında yer alan ve dünya çapında turizm alanında çalışan tek hükümetlerarası örgütü konumunda. Birleşmiş Milletlerin ilkeleri çerçevesinde görev yapan ögütün amacı ise uluslararası anlayış, barış, refah ve evrensel değerler ile insan haklarına saygı ilkeleri doğrultusunda, özellikle üye ülkelerin ekonomik gelişimlerini destekler mahiyette dünya turizmine katkıda bulunmak.

Kasım 2007’de UNWTO Genel Kurulunun 17. oturumunda Çin, örgütün resmi dillerine Çince’yi de eklemeyi teklif etti. Genel Kurul, Çin’in önerisini kabul ederek “Dünya Turizm Örgütü Anayasası” nın 38. Maddesine, yani “Örgütün resmi dilleri Arapça, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca” ibaresine Çince’yi de ekleyerek “Örgütün resmi dilleri Arapça, Çince, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca” olarak değiştirdi.

UNWTO tüzüğüne göre, değişiklik genel kurul tarafından kabul edildikten sonra, yürürlüğe girmesi için üye devletlerin üçte ikisinden fazlasının onay prosedürlerini tamamlaması gerekiyor. Değişikliğin 2007’de Genel Kurul’da kabul edilmesinden bu yana Çin, üye devletlerin onay prosedürlerini mümkün olan en kısa sürede yerine getirmelerini teşvik etmek ve Çinceyi bir an önce Dünya Turizm Örgütü’nün resmi dili haline getirmek için UNWTO ile işbirliği içinde pek çok çalışma yaptı. Ocak 2021’de 106 ülke yasal çoğunluğu karşılayarak değişikliği onayladı ve değişiklik artık resmi olarak yürürlüğe girdi.

İnsan kavramlarının ve düşüncelerinin ifade edilmesi için en güçlü araçlardan biri olan dil, aynı zamanda önemli bir kültür taşıyıcısı. Çin’in kapsamlı ulusal gücünün sürekli olarak artmasıyla, Çinlilerin uluslararası etkisi de genişlemeye devam ediyor. Bu sayede Çince de, uluslararası toplumda daha geniş bir şekilde tanınmaktadır. Çince’nin Birleşmiş Milletler’in uzmanlaşmış bir ajansı olan UNWTO’nun resmi dili olmasıyla birlikte, küresel çapta statüsünün ve kullanım oranını iyileştirmesi bekleniyor.

Çin’in uluslararası alanlarda daha aktif bir rol oynamasına yardımcı olacak bu gelişme aynı zamanda uluslararası turizm işlerinde de Çin’in ilerlemesini sağlayacak. Çin Hükümeti, ülke turizmini geliştirme deneyimini ve fırsatlarını başka ülkelerle paylaşmanın yanı sıra ülkenin kültürel gücünü geliştirmeyi de hedefliyor. Çin, diğer ülkelere sosyalist bir kültürel gücün inşasına teşvik etmek ve bir toplumun inşasına olumlu katkılar yapmak istiyor.

      Çin, Beyaz Rusya’ya COVID-19 aşısı yardımı yaptı

      Önceki Haber

      Çin 2021’de 40’tan fazla uzay aracı fırlatacak

      Sonraki Haber

      Şunlar da İlginizi Çekebilir

      Yorumlar

      Yorum Gönder

      E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

      Daha Fazla Kültür