GenelTeknoloji

Çin’in devasa teleskopu, uzaydan gelen yeni hızlı radyo patlamalarını tespit etti

0

Çin Bilimler Akademisi bünyesindeki Ulusal Astronomik Gözlemevleri tarafından yönetilen bir araştırma ekibi, Çin’in Beş yüz metrelik Açıklıklı Küresel Radyo Teleskobu’nun (FAST) veri kütlesinden yüksek dağılım ölçümüne sahip üç yeni FRB keşfetti. FRB’ler, 2016’da kozmostan kaynaklandığı onaylanan ve saniyenin yalnızca birkaç binde biri kadar süren gizemli radyo flaşları olarak açıklandı. Araştırma ekibinin baş araştırmacısı Niu Chenhui, “Veri işleme açısından arayı kapatıyoruz ve FAST’tan daha fazla keşif bekliyoruz” dedi.

Geçen hafta The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayınlanan keşif, FRB’lerin milyarlarca yıl önce evren henüz gençken gerçekleştiğini gösterdi. Çalışmaya göre yeni keşfedilen FRB’ler, 2020’de FAST tarafından yakalanan ilk FRB ile birlikte, her gün Dünya’ya gelen 120.000 kadar tespit edilebilir FRB olabileceğini gösteriyor.

30 standart futbol sahasına eşit çalışma alanı ile dünyanın en büyük tek çanak radyo teleskopu olan FAST, Güneybatı Çin’in Guizhou Eyaleti’nde doğal yollarla oluşmuş derin ve yuvarlak bir karstik çöküntü içinde bulunan bir tesiste resmi olarak 11 Ocak 2020’de faaliyete geçti.

Aynı zamanda FRB’ler potansiyel olarak çok çeşitli astrofiziksel problemler hakkında içgörü sağlayabilir. Çalışmanın ilgili yazarı ve teleskopun baş bilimcisi Li Di, “FAST’den daha fazla keşif sağlayabilmemiz, FRB’lerin henüz bilinmeyen kökenini ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır” dedi.

 

Çin’de Bahar Bayramı seyahatlerinde bu yıl keskin düşüş yaşandı

Önceki Haber

Çin’in Chongqing Belediyesi Three Gorges bölgesine kültürel cazibe katmayı planlıyor

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Daha Fazla Genel