Genelİş Dünyası

Xinhua: Çin’in yeni büyüme hedefi, dünya için daha fazla fırsat yaratıyor

0

Geçen yıl pandeminin neden olduğu dünya çapındaki ekonomik düşüşün ardından zorlu toparlanma sürecini başarıyla atlatan Çin, gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYİH) yüzde 6’dan fazla genişletmeyi hedefleyerek 2021 için çıtayı daha da yükseltti. Çin’in önemli haber sitesi Xinhua’nın yazarı He Fei bugünkü yazısında, bu cesur yeni hedefin Çin’in ölümcül salgını etkili bir şekilde kontrol altına almasının yeni bir kanıtı olduğunu belirterek, “Daha da önemlisi, bu hedef ülkenin daha dinamik bir ekonomik geleceğe olan güveninin açık bir göstergesidir, bu da şu an derinden sorunlu olan bir küresel ekonomi için daha fazla fırsat anlamına gelir. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ilerlemeye devam ederken, dünya ekonomisi yalnızca daha fazla fırsat elde edecek” dedi.

Çin’in ekonomik geleceğine duyulan bu güçlü güvenin, yalnızca Çin’in eşi görülmemiş zorluklarla dolu bir yıl boyunca etkileyici ekonomik yükselişinden değil, aynı zamanda Çin ekonomisinin on yıllar boyunca biriken uzun vadeli direncinden de güç aldığını ifade eden He Fei, “Çin’in ekonomik yükselişi için formülü; kırk yılı aşkın süredir reform ve açılım da dahil olmak üzere bir dizi unsur barındırıyor. Öte yandan Çin, çalışkan bir kültüre sahip dev ve vasıflı bir işgücü içeriyor” şeklinde konuştu.

Yine yazısında, bu zorlu dönemde Çin ekonomisinin her türlü zorluğa karşı dirençli olduğunu kanıtladığını ifade eden He Fei, “Çin ekonomisinin treninin her zaman doğru yolda kalması ve net bir hedefe doğru ilerlemesinin sırrı, Pekin’in tutarlı uzun vadeli kalkınma stratejilerinde, aşamalı yönergelerinde ve hedeflerinde olduğu kadar yerel ve küresel dönüşümler karşısındaki hünerinde de yatmaktadır” diye belirtti.

Çin’in en üst düzey yasama organının devam eden yıllık oturumunda ise, ülkenin kalkınma planının önümüzdeki beş ila 15 yıl içinde gözden geçirilmesi planlanıyor. Bu plan onaylandıktan sonra, planın iç talebi genişletmesi, dünyanın en kalabalık tüketici pazarına yeni bir güç katması ve yüksek kaliteli büyümeyi hızlandırması bekleniyor.

Aynı zamanda, Amerikalı yatırım bankası Morgan Stanley’in Ocak ayındaki bir araştırma raporu, Çin’in özel tüketiminin büyüklüğünün 2030’da iki kat artarak 12,7 trilyon ABD dolarına ulaşacağını ve bu durumun Çin’i küresel bir tüketim gücü haline getireceğini tahmin ediyor. Küresel yatırım akışlarının yeni rakamlarına bakıldığında, dünyanın Çin ekonomisine olan güveni açık bir şekilde görülüyor. Birleşmiş Milletler’e göre ise, Çin geçen yıl dünyanın en büyük doğrudan yabancı yatırım alıcısı oldu.

Çin, iç ve dış pazarların birbirini desteklediği ve iç pazarın temel dayanak noktası olduğu “ikili dolaşım” modelini oluşturmaya çalıştığını dile getiren He Fei, bu sayede Çin ile dünyanın geri kalanı arasındaki ekonomik etkileşimlerin sürekli olarak derinleşeceğini ve genişleyeceğini de söyledi.

He Fei son olarak, Çin’in sürdürülebilir ve yüksek kaliteli büyüme sağlama yolunda hala yaşlanan nüfus ve bazı kilit alanlarda inovasyon kapasitesinin eksikliği gibi çözülmesi gereken pek çok sorun da olduğunu belirterek “Ekonomik küreselleşme çağında bu sorunları çözmek için Çin’in daha geniş dünyayla daha sağlam etkileşimlere ihtiyacı var. Mücadele eden dünya ekonomisinin ayağa kalkması için Çin’in ekonomik başarısı, vazgeçilmez değilse de çok önemlidir” diye ekledi.

Çin, Tianwen-1 uzay aracından gelen yüksek çözünürlüklü Mars görüntülerini yayınladı

Önceki Haber

Çin’in savunma bütçesi, arka arkaya altı yıl boyunca tek haneli büyümeyi sürdürüyor

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Daha Fazla Genel