ÇinGündemTürkiye

İki yıl sonunda erişilen büyük zafer

0

Türçin Haber Ajansı’nın ikinci kuruluş yıl dönümü kapsamında Pekin’de Medya Center’da düzenlenen törene Çinli yetkililer ve Çin’in önde gelen medya kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Türkiye – Çin ilişkilerinin tarihsel süreci içinde ilk ve önemli bir adımı olarak tanımlanan törende Yönetim Kurulu Başkanımız Bekir Altunok’un kavramsal olarak ortaya koyduğu ve geliştirdiği Erişim-İletişim-Etkileşim stratejisi iki ülke arasında resmi olarak kabul edildi ve onaylandı.

Bu törenle birlikte, iki devletin ve iki milletin birbirlerini kültürel ve sosyal olarak tanımalarına mevcut ekonomik ilişkilerini geliştirmelerine birlikte yeni bir dünyanın inşası için çalışmalarına fırsatlar sunması beklenen projeye başlagıç verildi.

İki ülke arasındaki ilişkiler taraflarca dört yıl boyunca gözlemlendi, ihtiyaçlar tespit edildi ve yüzlerce proje oluşturuldu. Devletler ve milletler arasındaki en önemli adımın ‘Erişim’ olduğuna karar veren taraflar, bu erişime aracılık etmek üzere Türçin Haber Ajansı ile Çin ‘Oriental First-line Media’ grubunun birlikte ve karşılıklı olarak faaliyet göstermelerine karar verdi.

Bu kapsamda iki medya grubunun temel görevinin kendi milletlerini doğru bilgilendirmek olduğuna karar verilerek, bu amaçla ihtiyaçlarını karşılamak için İletişim Stratejisi Ortak Platformu kurulması temin edildi. Tüm bunların olumlu bir sonucu olarak da iki millet ve iki devletin birbirlerinden doğru etkilenmeleri hedef olarak seçildi.

Bu stratejinin ana nedeni ise yeni dünya yeni Çin yeni Türkiye modelini anlatmak, algılatmak ve anlaşılmasını temin ederek milletlerin katılımını sağlamak olarak belirlenmiş. Ortak hedef ise dünyanın barışı, huzuru ve mutluluğunu sağlayarak üretim ortaklığının geliştirilmesi ve dünya insanlığı için güzel sonuçlar üretmesi.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan Türkiye tarafını temsil eden ve projenin fikri sahibi Yönetim Kurulu Başkanımız Bekir Altunok, projenin ana amacı hakkında şunları ifade etti:

“Biz bu projeyi fikir temelinde oluştururken ilk düşündüğümüz şey nerden başlamalıyız ne yapmalıyız sorusuna cevap aradık. Bu konudaki tespitimiz biz tecrübeyi temsil ediyoruz ancak uygulamayı gerçekleştirecek olan ise Z kuşağıydı. Bu nedenle biz önce çok yetenekli bir Z kuşağı temsilcisi bulmakla işe başladık. Haber ajansımızı kurduk. Başına o temsilciyi atadık. 2 yıl izledik. Aynı şekilde Pekin’deki dostlarımız da benzer çalışmayı Pekin’de kendi kurdukları ajansla yaptılar. 2 yıllık süreci taraflar olarak verisel bazda paylaştık. Tespitimiz Z kuşağı her iki ülke içinde farklı geliyordu. Bu nedenle ilk adımın doğruluğunu görerek zor bir tercih olduğunu bilerek Z kuşağı üzerine gelecek 50 yılı yönetecek Z kuşağı rol modellerini bulmaya ve onlarla yeni dünyayı okumaya başladık. Onlarca yüzlerce genç ile ciddi laboratuvar araştırmaları gerçekleştirdik ve bir ülkenin temel olarak kabul ettiği 1200 alanda örnek projeler oluşturmaya başladık. Bu süreç bize tek bir şey öğretti. Yeni dönemin temel sorunu dil birliği algısı yıkılıyordu yerine kimsenin bilmediği, anlamadığı bir kültür yerleşiyordu. İşte ilk işimiz bu gençlere erişmeyi sonra ortak bir iletişim dili bulmayı ve yine ortak bir etkileşim kültürü oluşturmayı hedefledik ve ilk adımı başardık. Bugün elde edilen veriler kapsamında iki ülkede uygulamayı devreye almak üzere Pekin’de buluştuk ve projeye başlangıç verdik. Zor bir yolculuktu ancak sabırla sonuca geldik bundan sonrası çok başarılı bir süreç olacak. Çünkü ortada Z kuşağı için bir model iletişim platformu var.”

Diğer projelerin başlangıcı hakkında da bilgi veren Altunok, “Biz Türkiye olarak ortak projelerimizi 29 ana başlıkta ve 100 operasyon alanında tanımladık ve başlatmaya hazırız. Büyük bir aksilik olmazsa 29 Ekim’ de cumhuriyetimizin 100.yılında Türkiye ile Çin ortak katılımıyla dünya lansmanını Türkiye’de yapmaya hazırlanıyoruz” dedi.

Projenin diğer tarafı olan Çin’in temsilcisi Tang Qingguo ise, “Ben 30 yıldır Türkiye ile ilgiliyim. Çok iyi derece de Türkçe konuşuyorum ve dil konusuna da hakimim. Bu 30 yılda iki ülke ve iki millet arasında çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Çinlileri Türkiye pazarına ilk ben taşıdım. Amacım iki milletin kaynaşmasıydı ancak çok başarılı olamadım. Sayın Başkan Altunok ile 30 yıllık tanışıklığımız ve de dostluğumuz var. Yaşadığımız sıkıntıları paylaştığımızda ortaya koyduğu temel çözüm stratejine hayran kaldık ve projeyi uygulama karar verdik. Hiç kolay olmadığını biliyorduk. 4 yıl karşılıklı olarak yaşadığımız sıkıntılar bizi yıldırmadı adım adım ilerledik, sabırla yürüdük. Onlarca yüzlerce proje hazırladık. Çözüm paketleri oluşturduk ve bugün ilk adımı başlattık. Bugün başlayan şey bir haber ajansı iş birliği projeksiyonun çok ötesinde bir konu onun için bizi izlemeye devam edin” şeklinde konuştu.

Bu projenin gizli kahramanı ve sessiz mimarlarından biri olarak nitelendirilen Yönetim Kurulu Başdanışmanı Meriç Emre ise proje hakkında şunları ifade etti:

“Öncelikle hemen belirtiyim ki bu konuya proje demek işi küçültüyor. Bu dev bir operasyon sadece tasarımı 4 yıl sürdü. İçinde olmayan yok. Bu proje ve birlikte çalıştığımız Çinli ekip bize bir şey öğretti. Ser verip sır vermemeyi öğrendik. Öyle detaylar ve öyle sonuçlar var ki konuşmak yetmez. Yaşamak gerekiyor. Artık Z kuşağı diye dünyada bir problem kalmıyor. Bu dünyanın yeni dijital platformu bunun dışında kalanlar yok hükmündedir. Her şey ama akla ait her şey bu platformda toplandı. Çin’in yüksek teknoloji katkısı Sayın Altunok başkanın dahice ortaya koyduğu fikirler ve çözümler bir yeni sentez yarattı. Bu dünyanın çözümü oldu. 50 ülkede tek tek testler yapıldı. Sonuç mükemmel. Uygulama şu an ilk Çin Türkiye arasında başlıyor. Ancak hemen Rusya devreye giriyor ve çok hızlı 160 ülkede yayılıyor. Sonuç olarak Altunok Başkanımızın bir sözü vardı. Yola çıkarken söylediği dünyaya bir Türk imzası bugün burada gerçek oldu. Bir Türk olarak onur duyduk. Bugün çok mutluyuz ve çok heyecanlıyız.”

Projenin Çin tarafının lideri Wang Da ise proje hakkında şunları söyledi:

“Biz yaklaşık son 10 yıldır yeni bir Çin yeni bir dünya nasıl olmalı diye bir çalışma yapıyorduk. Bunun için dünyanın bir çok yerinden zeki ve üretken kişileri Çin’e davet ettik ve dinledik, görüş alışverişinde bulunduk. Bu davetlilerden birisi de Sayın Bekir Altunok başkandı. Kendisini ilk kez 4 yıl önce 2019 yılında yine bir yaz ayında yine Pekin’de misafir ettik. Görüşlerini dinledik. Çok enterasan fikirleri ve çözümleri vardı. Çok ciddi tespitler ortaya koyuyordu. İlk bakışta bunları kabul etmek ciddi cesaret gerektiriyordu. Bu sebeple kendisini önce 6 ay sonra tekrar Pekin’de 2 buluşma ve sonrasında 2 yıl izleme yaptık her dediğinin çıktığını tespit ettik. Bu nedenle projeyi birlikte geliştirme kararı verdik. Yeni dünya yeni Çin derken Sayın başkanın ricası üzerine yeni Türkiye’yi projeye dahil ettik ve ciddi projeler ürettik.”

Bu ilk adımın çok ciddi projelerini çok kısa süre sonra açıklayacaklarını belirten Wang, “Öncelikle Türk milletine söyleyeceğim tek bir cümle var. Büyük değişime büyük dönüşüme hazır olun. Yeni bir Türkiye için bugün başlangıç verildi. Konuşmayalım yapalım temel prensibimiz oldu. Yakında yaptıklarımızı tek tek açıklayacağız. Her şey güzel olacak, her şey insanlar için olacak” dedi.

Son olarak da sürecin bir başka gizli aktörü olarak belirtilen Medya Grup Başkanı Genel Yayın Yönetmenimiz ve Z kuşağı örnek modeli diye tanımlanan Almina Karacan ise süreç hakkında şunları belirtti:

“Projenin Z kuşağı ile ilgisi ve algısı bence çok önemli benim ve benim yaş grubundaki genç arkadaşlarımız mevcut platformlardan artık ciddi endişe duyuyoruz ve ciddi verimsiz görüyoruz ancak bir alternatifte yoktu. Özellikle bizleri geliştirecek bir alt yapı eksikliği ciddi bir problemdi. Bugün anlatılanlar, açıklananlar bu anlamda büyük bir boşluğu dolduracaktır.”

Milli güreşçi Rıza Kayaalp 12. kez Avrupa şampiyonu oldu

Önceki Haber

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Daha Fazla Çin